Як керівнику уникнути конфлікту інтересів у разі встановлення собі премій: роз’яснення НАЗК


НАЗК у роз'ясненні від 13.06.2022 р. № 11 вказало на наявність/відсутність конфлікту інтересів у керівника, який приймає рішення про встановлення собі стимулюючих виплат.

Треба відзначати, що нормативні акти покладають на керівників органів, підприємств, закладів, установ та організацій повноваження приймати рішення про виплату додаткової зарплати усім працівникам.

Найчастіше конфлікт інтересів виникає у керівника, який самостійно приймає рішення про виплату собі стимулюючих виплат (премій, надбавок тощо).

В такому разі приватний (майновий) інтерес такого керівника полягає в заінтересованості отримати зарплату у більшому розмірі та впливає на об'єктивність і неупередженість прийняття ним рішень щодо встановлення собі стимулюючих виплат.

Тож у керівника виникає конфлікт інтересів, який потребує врегулювання.

Якщо окремі керівники готуватимуть пропозиції щодо встановлення розміру власної премії, вони діятимуть в умовах реального конфлікту інтересів.

Для уникнення реального конфлікту інтересів у цій ситуації необхідно:

Конфлікт інтересів буде відсутнім, якщо керівник приймає рішення щодо виплати собі стимулюючих виплат за погодженням із суб'єктом призначення / керівником вищого рівня.

Аби запобігти конфлікту інтересів, окремі нормативно-правові акти, що визначають порядок встановлення стимулюючих виплат, передбачають процедуру погодження відповідних виплат керівнику із суб'єктом призначення/керівником вищого рівня.

Тоді рішення про встановленням стимулюючих виплат приймається в один із вказаних нижче способів.

  1. Погодження рішення про встановлення стимулюючих виплат керівнику отримується за зверненням інших осіб.
  2. Перед прийняттям керівником рішення про встановлення собі стимулюючих виплат він подає відповідні пропозиції на погодження іншій особі (суб'єкту призначення/керівникові вищого рівня).

Окрім того, конфлікт інтересів під час прийняття керівником рішення про встановлення того чи іншого виду виплати буде відсутній, якщо він зобов'язаний встановити конкретний розмір виплати, і законодавство не дає змоги йому зробити вибір щонайменше із двох чи більше можливих варіантів розмірів виплати (відсутність дискреції). Наприклад, при встановленні надбавки за вислугу років на держслужбі або надбавки за присвоєний ранг держслужбовця.