Як надається додаткова відпустка учасникам бойових дій під час воєнного стану.


Для учасників бойових дій, постраждалих учасників Революції Гідності, осіб з інвалідністю внаслідок війни, статус яких визначений Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22.10.1993 р. № 3551-XII (далі – Закон № 3551), надається додаткова відпустка зі збереженням заробітної плати тривалістю 14 календарних днів на рік, що зафіксовано у ст. 77-2 КЗпП та у ст. 16-2 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 р. № 504/96-ВР.

Підставою для надання додаткової відпустки для учасника бойових дій чи особи з інвалідністю внаслідок війни є:

При оформленні наказу про додаткову відпустку учаснику бойових дій спеціальних застережень у цих нормах немає. Тому право на таку додаткову відпустку мають і основні працівники, і сумісники. Оплата відпусток повинна відбуватися за рахунок коштів установ та організацій.

Дана відпустка не належить до категорії щорічних.

Зважте, що тривалість додаткової відпустки не залежить від стажу роботи і надається під час підтвердження статусу учасника бойових дій чи особи з інвалідністю внаслідок війни.

Додаткова відпустка учасникам бойових дій та особам з інвалідністю внаслідок війни надається:

Важливо, що додаткову відпустку для учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни не можна:

Також не допускається відкликання працівника з такої відпустки, адже відповідно до ст. 12 Закону України “Про відпустки”, яка визначає порядок відкликання працівників з щорічної відпустки, ніяких змін внесено не було.

За дні невикористаної відпустки не виплачується грошова компенсація у випадку звільнення працівника, який має право на цю відпустку.

Якщо надається додаткова відпустка учасника бойових дій, роботодавець повинен урахувати такі особливості:

Тому у 2023 році такий працівник матиме право на додаткову відпустку учасника бойових дій повної тривалості 14 календарних днів, яка:


Джерело: Південно-Східне міжрегіональне управління Держпраці