Чи надаються додаткові відпустки у період воєнного стану


До Запорізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулася клієнтка у зв’язку з тим, що на підприємстві, де вона працює, їй відмовляються надати додаткову  відпустку, передбачену колективним договором, аргументуючи це тим, що під час воєнного стану додаткові відпустки не надаються. Клієнтці було надано роз’яснення з цього питання.

Права на відпустки гарантуються:

Відповідно до Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 р. № 2136-ІХ (далі — Закон № 2136) у період дії воєнного стану роботодавець може відмовити працівнику у наданні будь-якого виду відпусток (крім відпустки у зв’язку вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку), якщо такий працівник залучений до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури (ч. 2 ст. 12).

Ця норма застосовується до працівників, залучених до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури.

Також важливо знати, що протягом періоду дії воєнного стану роботодавець на прохання працівника може надавати йому відпустку без збереження заробітної плати без обмеження строку.

Відповідно до Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 р. № 504/96-ВР:

Конкретна тривалість зазначеної відпустки встановлюється колективним чи трудовим договором залежно від результатів атестації робочих місць за умовами праці та часу зайнятості працівника в цих умовах;

Конкретна тривалість щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці встановлюється колективним чи трудовим договором залежно від часу зайнятості працівника в цих умовах.
 

Таким чином, під час воєнного стану працівник має право, окрім щорічної основної відпустки, оформити додаткову відпустку. Обмежень у зв’язку з воєнним станом законом не встановлено.

Джерело: Безоплатна правова допомога