Як оформити трудові відносини з працівником


Управління Держпраці у Тернопільській області роз'яснило питання щодо працевлаштування співробітників.

Роботодавці не можуть на власний розсуд вирішувати укладати з працівниками цивільно-правові угоди або трудові договори. У відносинах працівник – роботодавець завжди укладається трудовий договір. Цивільно-правова угода про надання послуг укладається в разі співпраці з незалежним підрядником або особою, яка забезпечує себе роботою самостійно, тобто займається підприємництвом, бізнесом.

Порядок оформлення трудових відносин з працівниками є однаковим для всіх роботодавців. Він включає три основні кроки:

Трудовий договір можна укласти в усній або письмовій формі. Зокрема, письмова форма обов’язкова, якщо роботодавцем є приватний підприємець – фізична особа.

Фізичній особі – приватному підприємцю, необхідно використовувати форму трудового договору, затверджену наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 08.06.2001 р. N 260.

Після укладення трудового договору роботодавець видає наказ або розпорядження про прийняття працівника на роботу.

Необхідно повідомити Державну податкову службу України про прийняття працівника на роботу. повідомлення подається до початку роботи працівника за затвердженою формою

 2015 року фізичні особи та приватні підприємці не реєструють трудові договори у Державній службі зайнятості. Вони самостійно нумерують договори і роблять записи в трудовій книжці.