Як перевести працівника на неповний робочий час


У Держпраці нагадують, що на роботу в умовах неповного робочого дня (тижня) працівників переводять лише за їхньою згодою, і такі дії оформлюються наказом по підприємству. У разі незгоди працівника таке переведення має відбуватися згідно з частиною третьою ст. 32 КЗпП, тобто його повідомляють про це не пізніше ніж за два місяці.

За почасової системи оплати праці (годинна тарифна ставка/місячний посадовий оклад) робота оплачується за фактично відпрацьований час, який відображається в табелі обліку робочого часу.

За відрядної системи оплати праці робота оплачується за фактично виконаний обсяг робіт за відрядними розцінками, встановленими на підприємстві. Кількість (обсяг) виконаної працівником роботи відображається в нарядах на виконання робіт.

У всіх випадках робота оплачується з обов’язковим додержанням мінімальних державних гарантій в оплаті праці, встановлених КЗпП та Законом України «Про оплату праці» від 24.03.1995 р. № 108/95-ВР (далі — Закон про оплату праці).

Також відповідно до частини другої ст. 30 Закону про оплату праці роботодавець зобов’язаний забезпечити достовірний облік виконуваної працівником роботи та бухгалтерський облік витрат на оплату праці у встановленому порядку.