Як підтвердити стаж для призначення пенсії



У Пенсійному фонді роз’яснили, що в разі відсутності в трудовій книжці записів про періоди роботи до 01.01.2004 р. або якщо в ній є виправлення чи неточні записи, трудовий стаж можна підтвердити такими документами:

Важливо: за відсутності зазначених документів приймаються членські квитки профспілок. При цьому періоди роботи підтверджуються лише за той час, за який є відмітки про сплату членських внесків.

Для підтвердження стажу необхідно звернутися:

Період навчання у вищих навчальних, професійних навчально-виховних закладах, навчальних закладах підвищення кваліфікації та перепідготовки кадрів, в аспірантурі, докторантурі та клінічній ординатурі підтверджується: дипломами; посвідченнями; свідоцтвами; довідками та іншими документами, що видані на підставі архівних даних і містять відомості про періоди навчання та відомості про тривалість навчання за умови, що в документах є дані про закінчення повного навчального періоду або окремих його етапів.

Період військової служби підтверджується:

Важливо: військова служба в складі діючої армії, в період бойових дій, в тому числі під час виконання інтернаціонального обов’язку, зараховується до трудового стражу на підставі довідок військових комісаріатів, які видаються в порядку, що визначається Міністерством оборони України. Для підтвердження служби в органах внутрішніх справ приймаються довідки, які видаються в порядку, що визначається Міністерством внутрішніх справ.

Зверніть увагу, що для аналізу документів про стаж рекомендовано подати документи на оцифровування. Для цього необхідно за допомогою кваліфікованого електронного підпису через особистий кабінет на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України надати заяву в меню «Комунікації з ПФ», далі обрати вкладку «Відомості про трудові відносини» та долучити скан-копії документів про стаж у кольоровому вигляді.