Як посадовцю місцевого самоврядування встановити собі премію і уникнути конфлікту інтересів: три правила від НАЗК


Бути міським, сільським чи селищним головою або головою місцевої ради важко та відповідально. Особливо, коли треба слідкувати не лише за добробутом та благоустроєм міста, а й за тим, щоб не порушувати вимоги антикорупційного законодавства.

Щоб трохи полегшити життя українських голів, ми підготували три поради щодо запобігання конфлікту інтересів, які стануть їм у пригоді.
 

Правило № 1. Не можна самостійно визначати собі премії та надбавки

Голова може отримувати 5 %, 50 % і навіть 250 % премій чи надбавок. Але він не може визначати розмір таких виплат САМОСТІЙНО. Це конфлікт інтересів.

Конфлікт інтересів виникає тоді, коли у вас є дискреційні повноваження (тобто на власний розсуд), які ви можете використати на свою користь. У цьому випадку — обрати розмір своєї премії самостійно. Про дискреційні повноваження можна прочитати у Базі знань НАЗК: https://wiki.nazk.gov.ua/?sl=1417.

Не важливо, скільки відсотків премії ви встановите — 50 % чи 250 %. Жоден публічний службовець не може самостійно об'єктивно оцінити свою роботу, щоб визначати розмір премії чи надбавки.
 

Правило № 2. Не збирайте комісію, яка має вас преміювати, зі своїх підлеглих

Створювати спеціальну комісію для преміювання голови не потрібно. Тим паче, якщо до цієї комісії входять його підлеглі: заступники, керівники чи спеціалісти підрозділів. Якщо вам здається, що так ви уникнете конфлікту інтересів, адже розмір виплат визначаєте не ви, то вам це лише здається. Комісія з підлеглих не може об’єктивно оцінити вашу роботу, адже ви маєте прямий вплив на цих людей.

Рішення про преміювання мера має приймати місцева рада.
 

Правило № 3. Для уникнення конфлікту інтересів голови місцева рада має визначити чітку суму премій

Місцевій раді потрібно визначити конкретну суму або відсоток премії голови. У рішенні мають бути вказані чіткі розміри щомісячного преміювання. Загальні умови встановлення премій та надбавок головам визначені постановою Кабінету Міністрів України «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» від 09.03.2006 р. № 268 (https://bit.ly/417W03U).


Джерело: НАЗК