Як правильно оформити повернення працівників до роботи після карантину


На сайті Держпраці розміщено роз’яснення щодо оформлення повернення працівників до роботи після карантину. Наразі відновлюється звичний ритм роботи, тож роботодавцям потрібно подбати про те, як повертати працівників до роботи. Зокрема, визначити, які працівники потрібні на своїх робочих місцях, а які можуть продовжити працювати віддалено або в умовах гнучкого режиму робочого часу.

Щодо повернення працівників з «карантинних» відпусток, то варто зазначити, що автоматичного виходу працівників з таких відпусток законом не передбачено. Крім випадків, коли працівник одразу в заяві про надання відпустки без збереження заробітної плати вказав дату виходу на роботу, наприклад, 03.06.2020 р.

Переривання відпустки (основної або додаткової) можливе лише в крайніх випадках, передбачених ст. 79 КЗпП, наприклад, у разі виробничої аварії або для усунення її наслідків, відвернення нещасних випадків, простою, загибелі або псування майна підприємства. У решті випадків вихід з відпустки має відбуватися за згодою працівника.

У такому разі роботодавець може вчинити так:

Якщо на час карантину роботодавцем було запроваджено дистанційну роботу, то до виходу працівників на свої робочі місця в офісі потрібно підготуватись.

Для цього необхідно:

Необхідно видати наказ (розпорядження) про припинення дистанційної роботи та відновлення звичайного режиму роботи, в якому зазначити:

Якщо частина працівників залишається вдома, то про це потрібно вказати в наказі або окремим наказом продовжити режим дистанційної роботи для певних працівників, але для цього вони мають написати відповідні заяви. Оскільки КЗпП дозволяє встановити режим дистанційної роботи наказом лише на час загрози поширення пандемії (частина друга ст. 60 КЗпП).

Повертаючи працівників до офісів, варто подбати про дотримання санітарних та епідеміологічних вимог, визначених передусім Законом України «Про захист населення від інфекційних хвороб». Обов’язковим є: проведення дезінфекції приміщень, забезпечення працівників антисептиками для обробки рук, дотримання відстані між столами працівників тощо. За правильної організації роботи на підприємстві все це можливо зробити одночасно. Обов’язком роботодавця є створення належних та безпечних умов праці (ст. 141, 153 КЗпП). При цьому роботодавець не має права вимагати від працівника виконання роботи, поєднаної з явною небезпекою для життя, а також в умовах, що не відповідають законодавству про охорону праці.

Наведене роз’яснення не містить норм права, а має лише рекомендаційний характер.

Консультацію надала головний державний інспектор відділу з питань здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці у Рівненській області Оксана Кондрачук