Як припинити повноваження директора ТОВ без згоди засновників


Припинити повноваження директора ТОВ без згоди засновників можна.

Для цього робимо такі дії.

Збираємо докази:

Формуємо позовні вимоги «визнати припиненими трудові відносини між ТОВ та директором на підставі статті 38 КЗпП України за власним бажанням з _____ р. з внесенням відповідних даних до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань»

Подаємо позов і визначаємо юрисдикцію: керівник ТОВ (директор), як і будь-який інший працівник, має право звільнитися за власним бажанням. Разом з тим, особливість звільнення директора полягає у тому, що воно відбувається за рішенням загальних зборів учасників товариства (постанова ВС від 24.12.2019 р. у справі № 758/1861/18).

Касаційний господарський суд у постанові від 19.01.2022 р. у справі № 911/719/21 фактично висловився про підсудність подібних справ господарським судам.

Але є практика, коли господарський суд першої інстанції вказує на відсутність підстав для відкриття провадження у справі, адже між сторонами виникає спір з трудових відносин, а тому він не підлягає розгляду у порядку господарського судочинства.

Найцікавіше, що після відмови у порядку господарського судочинства, звертаючись у порядку загальної юрисдикції, суди і загальної юрисдикції відмовляють у відкритті провадження.

Що робити? 

Потрібно визначити конкретний шлях оскарження, або йти повністю через вже господарську юрисдикцію і оскаржувати відмову у відкритті провадження; або вже йти через апеляцію та ймовірно і касацію у порядку загальної юрисдикції, якщо було відмовлено господарським судом першої інстанції і вже подано позов до загальної юрисдикції.

Аргументація

Беремо до уваги п. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод щодо права на суд, а також рішення ЄСПЛ «Станєв проти Болгарії» (заява № 36760/06), і зазначаємо, що за існування юрисдикційного конфлікту розгляд справи має завершитися за правилами вже цивільного судочинства.


Джерело: Viktoriia Polishchuk, адвокат з трудового права