Як продовжити відстрочку для заброньованих військовозобов’язаних


Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації надається заброньованим працівникам на строк, який не може перевищувати 6 місяців та підлягає анулюванню в разі закінчення строку її дії. Ці норми передбачені п. 3 та 4 постанови КМУ від 03.03.2022 р. № 194. На цей момент звернули увагу в Мінекономіки в листі від 29.07.2022 р. № 2714-20/53722-01.

У міністерстві наголошують, що для сталого функціонування органів державної влади, інших державних органів, підприємств, установ, організацій (далі – підприємство) та збереження їх кадрового потенціалу в умовах мобілізації, а також організації бронювання військовозобов’язаних, строк дії відстрочки від призову яких закінчується, керівникам органів державної влади, інших державних органів, підприємств пропонується:

1. Організувати підготовку пропозицій щодо бронювання військовозобов’язаних, яким надається відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації та на воєнний час (далі – Пропозиції) щодо військовозобовʼязаних, строк дії відстрочки від призову яких закінчується та потребує повторного оформлення.

2. Не раніше ніж за 10 робочих днів до завершення строку дії відстрочки від призову надати до Мінекономіки погоджені Міноборони Пропозиції.

Під час підготовки Пропозицій треба врахувати таке. Підприємствам, які задовольняють потреби Збройних сил, інших військових формувань, населення в умовах правового режиму воєнного стану:

1) проаналізувати доцільність бронювання військовозобов’язаних працівників, з урахуванням фактичного їх залучення до виконання робіт (надання послуг) в інтересах Збройних сил України, інших військових формувань, населення, та за результатами проведеного аналізу подати Пропозиції (за формою, визначеною додатком до Постанови) до відповідного органу державної влади, іншого державного органу.

Пропозиції подаються підприємством до:

2) до Пропозицій додавати належне обґрунтування щодо виконання підприємством завдань із задоволення потреб Збройних сил, інших військових формувань, населення з відповідним підтвердженням (прийняте рішення уряду, обласних, Київської міської військових адміністрацій, укладений договір (контракт), інформація щодо виконання життєво важливих функцій та/або послуг (зброї, переривання та порушення надання яких можуть призвести до швидких негативних наслідків для національної безпеки));

3) не включати до Пропозицій військовозобов’язаних працівників: