Як провести скорочення штату


Роботодавець видає наказ про скорочення штату лише за наявності законних підстав (зміни у законодавстві, розпорядження органу вищого рівня, виробнича необхідність).

Не пізніше ніж за 3 місяці до звільнення первинній профспілковій організації надається письмова інформація щодо заходів, пов’язаних зі звільненням працівників: про причини, кількість і категорії працівників, яких це може стосуватися, строки звільнення тощо.

Також із профспілкою проводять консультації про заходи щодо запобігання звільненням або скороченню їхньої кількості, пом’якшення несприятливих наслідків (ст. 49-4 КЗпП). При цьому профспілка має право вносити пропозиції про перенесення, тимчасове припинення або скасування заходів, пов’язаних зі звільненням.

У разі масового вивільнення працівників не пізніше ніж за 2 місяці до його дати до територіальних органів служби зайнятості подають форму № 4-ПН(затверджено наказом Мінсоцполітики від 31.05.2013 № 317).

Працівників попереджають про майбутнє звільнення не пізніше ніж за 2 місяці до планованої дати (ст. 49-2 КЗпП). Трудове законодавство не встановлює конкретну форму та спосіб такого повідомлення. Водночас у разі виникнення трудового спору в роботодавця мають бути докази того, що працівника було повідомлено про майбутнє звільнення не пізніше ніж за 2 місяці.

До закінчення двомісячного строку попередження звільняти працівника на підставі не можна. Проте, за бажанням працівника, роботодавець може розірвати трудовий договір із ним до закінчення двомісячного строку.

Для цього працівник має написати відповідну заяву про скорочення строку попередження про звільнення та зазначити в заяві бажану для звільнення дату.

Проте слід пам’ятати, що скорочення терміну попередження є правом, а не обов’язком роботодавця. Якщо роботодавець з виробничих причин не має можливості визначити іншу дату звільнення працівника, він має право відмовити працівнику в такому проханні.

Випадки, коли працівник має право самостійно приймати рішення про звільнення, чітко визначено законодавством.

Якщо працівник не бажає працювати після попередження про звільнення, а роботодавець відмовляє у скороченні строку попередження, працівник може припинити трудові відносини за власним бажанням або ініціювати своє звільнення за угодою сторін.

Вихідна допомога у такому випадку не виплачується.

Так само і за роботодавцем зберігається право на звільнення працівника у зв’язку із порушенням ним трудової дисципліни або з інших підстав, передбачених законодавством, упродовж строку попередження.

Також протягом усіх двох місяців роботодавець вживає всіх можливих заходів для працевлаштування планованих до звільнення працівників у цій установі. Для цього протягом усіх двох місяців із дня попередження їм пропонують вакантні посади у штатному розписі, на які вони можуть претендувати. На нову посаду працівника може бути призначенио лише за його згодою. Відмову від запропонованої роботи оформлюють письмово.


У діяльності будь-якого суб’єкта господарювання, підприємства чи установи з часом може виникнути необхідність скорочення штату через різні причини, наприклад, зміни у законодавстві, затверджені законами, постановами КМУ тощо, або розпорядження органу вищого рівня, або виробничу необхідність тощо. Скорочення штату — це зміна штатного розпису шляхом ліквідації певних посад або зменшення кількості штатних одиниць за певними посадами. Таке визначення наведено в листі Мінпраці від 07.04.2011 р.  № 114/06/187-11.


Джерело: ДПС