Чи можна розірвати трудовий договір з роботодавцем, якщо підприємство розташоване в зоні бойових дій


Згідно зі ст. 4 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 р. № 2136-IX у зв’язку з веденням бойових дій у районах, в яких розташоване підприємство, установа, організація, та існування загрози для життя і здоров’я працівник може розірвати трудовий договір за власною ініціативою у строк, зазначений у його заяві (крім випадків примусового залучення до суспільно корисних робіт в умовах воєнного стану, залучення до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури).

Відповідно до ст. 7 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» внутрішньо переміщена особа, яка не мала можливості припинити трудовий договір (інший вид зайнятості) відповідно до п. 1 ст. 36, ст. 38, 39 Кодексу законів про працю України у зв’язку з неможливістю продовження роботи за таким трудовим договором (іншого виду зайнятості) за попереднім місцем проживання, для набуття статусу безробітного та отримання допомоги по безробіттю і соціальних послуг за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням на випадок безробіття має право припинити такий трудовий договір в односторонньому порядку, подавши до центру зайнятості за місцем проживання внутрішньо переміщеної особи заяву на ім’я роботодавця про припинення трудового договору.

Датою припинення трудового договору є день, наступний за днем подання такої заяви.

Центр зайнятості за місцем проживання внутрішньо переміщеної особи у день припинення трудового договору повідомляє про це: роботодавця (будь-якими засобами комунікації, у тому числі електронними); територіальний орган Пенсійного фонду України; територіальний орган Державної податкової служби.

Всі зареєстровані в службі зайнятості безробітні, зокрема й ті, які втратили роботу вже у воєнний час, отримують допомогу по безробіттю згідно з чинним законодавством України.

Допомога по безробіттю призначається з першого дня після дня надання статусу безробітного. Розмір допомоги по безробіттю розраховується для кожної особи індивідуально, залежно від страхового стажу людини, її заробітної плати (доходу), причин звільнення та тривалості зайнятості протягом року, що передував реєстрації в службі зайнятості.

Мінімальний розмір виплати допомоги по безробіттю становить 1800 гривень для застрахованих осіб та 1000 гривень – без урахування страхового стажу.

Щодо максимального розміру допомоги по безробіттю, то під час дії воєнного стану він не може перевищувати розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня календарного року. Мінімальна заробітна плата на 1 січня 2022 р. становила 6500 грн, з 01.01.2023 р. максимальний розмір допомоги по безробіттю буде становити 6700 грн.

Така норма встановлена Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування служби зайнятості, соціального страхування на випадок безробіття, сприяння продуктивній зайнятості населення, у тому числі молоді, та впровадження нових активних програм на ринку праці» від 29.10.2022 р. № 2622-IX.


Джерело: Східне міжрегіональне управління Держпраці