Як стягнути аліменти з особи, яка перебуває за кордоном


ЛоготипЗа українським законодавством батьки зобов’язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття, незважаючи на те, в якій країні вони проживають. 

Фахівці "Безоплатної правої допомоги" підготували покрокову інструкцію, як стягнути аліменти з одного з батьків, який відмовляється добровільно їх сплачувати та проживає за кордоном.

Крок 1. Найперше, що потрібно зробити, це отримати рішення суду України про стягнення аліментів. У цьому може допомогти система безоплатної правової допомоги, контакти найближчого пункту доступу до безоплатної правової допомоги можна знайти на сайті www.legalaid.gov.ua або звернутись за телефоном гарячої лінії системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103.

Той із батьків, із ким мешкає дитина, має право звернутися до суду з відповідним позовом. І вже з рішенням національного суду про стягнення аліментів стягувач може звертатися до компетентного органу (суду) іноземної держави.

Крок 2. Звернутися до суду іноземної держави з клопотанням про визнання та виконання рішення суду України.

Це клопотання повинно містити інформацію про відповідача (боржника), а саме повне ім’я, дату народження, громадянство, адресу проживання протягом останніх 5 років (наскільки це відомо вам, рід занять і місце роботи, фотокартку (за можливості), наявні відомості про фінансові та сімейні обставини боржника, у тому числі інформація про майно, яке йому належить, та іншу будь-яку корисну для справи інформацію.

Вказане клопотання необхідно надіслати до Міністерства юстиції України через територіальне управління юстиції, контакти яких можна знайти на сайті Мін’юсту.

До клопотання необхідно додати документи, оформлені належним чином судом, що виніс рішення, а саме:

Також зверніть увагу на такі моменти: