Як укладати трудовий договір з особою з інвалідністю


Згідно зі статистичними даними, станом на перше січня 2021 року в Україні налічувалось 2 мільйони 703 тисячі людей з інвалідністю, серед них  163,9 тисячі дітей.

Особою з інвалідністю є особа зі стійким розладом функцій організму, що при взаємодії із зовнішнім середовищем може призводити до обмеження її життєдіяльності, внаслідок чого держава зобов’язана створити умови для реалізації нею прав нарівні з іншими громадянами та забезпечити її соціальний захист.
 

Дискримінація за ознакою інвалідності забороняється.

Рівень цивілізованості нашого суспільства залежить саме від того, як суспільство ставиться до тих, кому з тих чи інших причин важко або неможливо самостійно подбати про себе. На жаль, війна, яка триває в Україні, руйнує життя, відбирає здоров’я. Яким чином роботодавець повинен укладати трудовий договір з особою з інвалідністю?

По-перше, під час укладення трудових договорів необхідно максимально враховувати інтереси і потреби кожної зі сторін.  Саме такий підхід дає змогу отримати злагоджену модель трудових відносин між працівником і роботодавцем. Окрім зазначеного, мають враховуватись і деякі особливості прийняття на роботу працівників певних категорій, передбачені для них законодавством пільги, гарантії і переваги.

Відповідно до статті 27 Конвенції про права осіб з інвалідністю держави-учасниці, які підписали зазначену конвенцію, визначили право осіб з інвалідністю на працю нарівні з іншими, яке включає право на отримання можливості заробляти собі на життя працею, яку особа з інвалідністю вільно вибрала чи на яку вона вільно погодилась, в умовах, коли ринок праці та виробниче середовище є відкритими, інклюзивними та доступними для осіб з інвалідністю.

По-друге, для укладення трудового договору особа з інвалідністю повинна подати, крім загальноприйнятих (паспорт або інший документ, що посвідчує особу трудову книжку; документ про освіту (спеціальність, кваліфікацію)), наступні документи:

При цьому необхідно пам’ятати, що працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням роботодавця, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України (стаття 24 Кодексу законів про працю України).


Джерело: Південно-Східне міжрегіональне управління Держпраці