Як виявити факти появи працівника на роботі в нетверезому стані


За ст. 40 КЗпП трудовий договір, укладений на невизначений строк, а також строковий трудовий договір до закінчення строку його чинності можуть бути розірвані роботодавцем лише у випадках  появи на роботі в нетверезому стані, у стані наркотичного або токсичного сп’яніння. А відповідно до ст. 46 КЗпП відсторонення працівників від роботи роботодавцем допускається в разі появи на роботі в нетверезому стані, у стані наркотичного або токсичного сп’яніння.

У зв’язку з цим прийнято рішення передбачити механізм виявлення суб’єктом господарювання фактів появи працівника на роботі в нетверезому стані, у стані наркотичного або токсичного сп’яніння та оформлення їх фіксації.

З огляду  на це розроблено проєкт спільного наказу Мінекономіки та МОЗ "Про затвердження Інструкції про порядок виявлення фактів появи працівника на роботі в нетверезому стані, у стані наркотичного або токсичного сп’яніння". 

Завантажити проєкт Інструкції можна тут.

Виявлення фактів появи працівника на роботі в нетверезому стані, у стані наркотичного або токсичного сп’яніння покладається на суб’єктів господарювання всіх форм власності шляхом документування підозри працівнику з метою профілактики травматизму, запобігання нещасним випадкам, у тому числі із смертельними наслідками, та забезпечення безпеки та здоров’я працівників.

Документування підозри працівнику здійснюється шляхом домедичного обстеження зовнішнього вигляду та поведінки, оформлення результатів цього обстеження уповноваженими представниками суб’єкта господарювання та працівника, які пройшли навчання відповідно до п. 2.1 цієї Інструкції.

За рішенням суб’єкта господарювання результати документування підозри працівнику щодо його появи на роботі в нетверезому стані, у стані наркотичного або токсичного сп’яніння є підставою для відсторонення його від роботи.  

Результати домедичного обстеження зовнішнього вигляду та поведінки працівника оформлюються Актом про документування підозри працівнику щодо його появи на роботі в нетверезому стані, у стані наркотичного або токсичного сп’яніння (далі – Акт).

Завантажити Акт.

Процедура документування підозри працівнику щодо його появи на роботі в нетверезому стані, у стані наркотичного або токсичного сп’яніння здійснюється за ознаками, які вказані в Акті.

Фіксування ознак нетверезого стану працівника може здійснюватися уповноваженими представниками суб’єкта господарювання та працівника за допомогою технічних засобів. 

Акт складається за умови залучення свідків у кількості не менше двох осіб у двох примірниках:

У разі незгоди з результатами домедичного обстеження зовнішнього вигляду та поведінки, працівник має право за власні кошти впродовж двох годин з моменту складання Акта звернутися до закладу охорони здоров’я для проходження медичного обстеження.

У разі відсутності стану сп’яніння у працівника, зафіксованої медичним висновком закладу охорони здоров’я, суб’єкт господарювання відшкодовує працівнику вартість медичного огляду впродовж трьох робочих днів з дня надання оригіналів первинних бухгалтерських документів, які підтверджують факт оплати.

У разі ухвалення наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування.