Як заповнити платіжне доручення на сплату ЄСВ


Головне управління ДПС у Тернопільській області роз’яснило питання щодо заповнення полів «Призначення платежу» та «Отримувач» платіжного доручення на сплату єдиного внеску.

Вимоги щодо заповнення платіжних документів на сплату ЄСВ визначені Порядком заповнення реквізиту «Призначення платежу» розрахункових документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, платежів на бюджетні рахунки та/або єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на небюджетні рахунки, а також на єдиний рахунок, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 24.07.2015 р. № 666 (далі — Порядок № 666).

Так, відповідно до пп. 1 п. 5 Порядку № 666 під час сплати ЄСВ поле «Призначення платежу» розрахункового документа заповнюється таким чином:

Відповідно до п. 13 додатка 9 до Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затвердженої постановою НБУ від 21.01.2004 р. № 22, під час заповнення реквізита «Отримувач»:

Зазначений порядок поширюється і на платників ЄСВ.

При цьому відповідно до частини шостої ст. 9 Закону про ЄСВ для зарахування єдиного внеску в центральному органі виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів, та його територіальних органах відкриваються в установленому порядку небюджетні рахунки відповідному контролюючому органу.

Таким чином, оскільки єдиний внесок не належить до доходів бюджету, то код бюджетної класифікації не вказується, а в полі «Отримувач» платіжного доручення зазначаються найменування контролюючого органу та його код за ЄДРПОУ.