Як змінити місцезнаходження юрособам  на окупованих територіях


Міністерство юстиції України на своїй сторінці у Facebook повідомляє, що для державної реєстрації змін до відомостей про місцезнаходження юридичної особи, що містяться в Єдиному державному реєстрі, подаються такі документи:

✓ заява про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в ЄДР, в якій також може зазначатися прохання про реєстрацію такої особи платником податку на додану вартість та/або про обрання спрощеної системи оподаткування, та/або про включення до Реєстру неприбуткових установ та організацій;
✓ документ про сплату адміністративного збору – у випадках, передбачених ст. 36 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань»;
✓ установчий документ юридичної особи в новій редакції – у разі внесення змін, що містяться в установчому документі.

В умовах воєнного стану передбачено, що державна реєстрація, крім державної реєстрації, що відповідно до законодавства здійснюється в автоматичному режимі, проводиться виключно:

✓ державними реєстраторами юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, що перебувають у трудових відносинах із суб’єктом державної реєстрації, місцезнаходженням якого є адміністративно-територіальна одиниця, що не включена до переліку адміністративно-територіальних одиниць, в межах яких припиняється доступ користувачів до єдиних та державних реєстрів, держателем яких є Міністерство юстиції України, в умовах воєнного стану, та відповідають вимогам, визначеним пп. 104 п. 1 відповідної постанови Кабміну;
✓ нотаріусами, включеними до затвердженого Міністерством юстиції переліку нотаріусів, якими в умовах воєнного стану вчиняються нотаріальні дії щодо цінного майна.

Державна реєстрація юридичної особи, громадського формування, місцезнаходженням яких є адміністративно-територіальна одиниця, що включена до затвердженого відповідно до п. 12 цієї постанови переліку адміністративно-територіальних одиниць, проводиться незалежно від місцезнаходження такої юридичної особи, громадського формування.

При цьому принагідно інформуємо, що 31.08.2022 р. набрав чинності наказ Міністерства юстиції України, яким внесено зміни, відповідно до яких в умовах воєнного стану та протягом 1 місяця з дня його припинення або скасування державна реєстрація юридичної особи та громадського формування, місцезнаходженням яких є Автономна Республіка Крим, Донецька, Запорізька, Луганська, Миколаївська, Харківська, Херсонська області, місто Севастополь, проводиться незалежно від місцезнаходження такої юридичної особи.

Додатково інформуємо, що перелік адміністративно-територіальних одиниць, в межах яких припиняється доступ користувачів до єдиних та державних реєстрів, держателем яких є Міністерство юстиції України, в умовах воєнного стану, розміщено на офіційному вебсайті Мін’юсту за посиланням.

Державна реєстрація прав проводиться державними реєстраторами та нотаріусами, перелік яких можна переглянути за посиланням.