Як звільнити працівника через відсутність на роботі та інформації про причини такої відсутності понад чотири місяці


У зв’язку з воєнною агресією РФ проти України люди, рятуючи життя, виїхали зі своїх міст в більш безпечні регіони України або за кордон. Відповідно тривалий час через різні причини такі працівники не мають можливості вийти на зв’язок з роботодавцем та повідомити про причини відсутності на роботі.

19 липня 2022 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» (далі – Закон № 2352). Зокрема, Закон №2352 ввів у Кодекс законів про працю України (далі – КЗпП) нові підстави для звільнення. Серед них – звільнення працівника, з яким немає зв’язку більше ніж чотири місяці. 
 

Цю підставу для припинення трудового договору не слід ототожнювати із звільненням у зв’язку з прогулом (п. 4 ст. 40 КЗпП).

 

За яких умов роботодавець має право звільнити працівника в разі відсутності останнього на робочому місці понад 4 місяці підряд?

Для припинення дії трудового договору за відповідною підставою мають бути одночасно дотримані дві обов’язкові умови:

У разі невиконання одночасно двох вищенаведених умов звільнення відповідно до такої підстави може бути визнано судом в майбутньому незаконним та суд може поновити працівника на роботі, наприклад, якщо працівник доведе, що протягом 4 місяців поінформував роботодавця про причини своєї відсутності.

При цьому роботодавець має право звільнити такого працівника в разі відсутності його на робочому місці 4 місяці підряд. Тому не може вважатись виконанням цієї умови наявність кількох подібних періодів, які в сумі дорівнюють або перевищують 4 місяці.

 

Як зафіксувати факт відсутності працівника на робочому місці?

Щоб задокументувати факт того, що працівника немає на роботі й немає інформації про причини відсутності, роботодавцю необхідно скласти:

Якщо працівник виїхав і не може працювати дистанційно, але виходить з роботодавцем на зв’язок, звільнити його у зв’язку з відсутністю на роботі понад 4 місяці роботодавець не має права.

В таких випадках трудове законодавство України дозволяє застосовувати інші способи організації трудових відносин між працівником на роботодавцем, зокрема:

 

З якого часу роботодавець повинен починати відлік чотирьох місяців відсутності працівника?

Оскільки підстава звільнення відповідно до п. 8 ч. 1 ст. 36 КЗпП запроваджена Законом № 2352, який набрав чинності 19 липня 2022 року, а закон не має зворотної дії в часі, перебіг 4-місячного строку може бути розпочато лише з 19 липня 2022 року.
 


Джерело: Безоплатна правова допомога