Як звільнитися з роботи за відсутності згоди роботодавця


Як звільнитися з роботи, якщо роботодавець не звільняє працівника на підставі його заяви за власним бажанням і не виплачує йому заробітну плату? Проаналізуємо приклад із судової практики – заочне рішення Валківського районного суду Харківської області від 15 грудня 2022 року у справі № 651/1225/22.

21.10.2022 р. позивачка звернулася до суду із позовною заявою, в якій просить:

ТОВ «Укрравлик» призупинив свою роботу, не здійснює господарську діяльність, заробітна плата з лютого 2022 року по теперішній час не нараховується і не виплачується. Але відповідних документів про призупинення діяльності чи про простій на підприємстві не надано. Крім того, станом на 26.09.2022 р. не здійснюється нарахування та сплата внесків до Пенсійного фонду та податків.

До моменту звернення до суду позивач звернулася до керівництва ТОВ, написала заяву про звільнення, які направила засобами поштового зв`язку та Viber (+380 69-80-081-300), але лист повернуто у зв`язку із закінченням терміну зберігання.
 

Позиція суду. У зв`язку із веденням бойових дій у районах, де розташоване підприємство, та через загрозу для життя й здоров`я працівник може розірвати трудовий договір за власною ініціативою без двотижневого строку попередження, як це передбачено ст. 38 КЗпП.

Надані позивачкою докази свідчать про те, що на даний час трудові відносини між сторонами фактично припинені, однак процедура розірвання трудового договору відповідно не виконана, у позивачки відсутня можливість припинити трудовий договір в інший спосіб, крім звернення до суду, оскільки її заява про звільнення за власним бажанням залишена без реагування.

З метою відновлення права позивачки на працю суд вважає за необхідне визнати припиненими трудові відносини з ТОВ «Укрравлик» з 21.10.2022 р.

В матеріалах справи відсутні будь-які відомості про призупинення дії трудового договору з ТОВ «Укрравлик» чи запровадження на підприємстві режиму простою відповідно до ст. 34 КЗпП України, що не звільняє роботодавця від обов`язку виплати заробітної плати на умовах, визначених трудовим договором.

Тому суд вважає за необхідне зобов`язати ТОВ «Укрравлик» здійснити нарахування заробітної плати за період з 24.02.2022 р. по 21.10.2022 р.

Детальніше зі справою можна ознайомитися за лінком: https://reyestr.court.gov.ua/Review/107917278


Джерело: Вікторія Поліщук, адвокат з трудового права