Які документи слід подати до податкової в разі зміни керівника або бухгалтера компанії-нерезидента


Відповідно до п. 9.3 розділу ІХ Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 р.№1588, платники податків — юридичні особи та відокремлені підрозділи юридичних осіб зобов’язані подати відомості стосовно осіб, відповідальних за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку юридичної особи, відокремлених підрозділів юридичної особи до контролюючого органу в 10-денний строк з дня взяття на облік чи виникнення змін в облікових даних платників податків, шляхом подання, зокрема, заяви нерезидента (для іноземної юридичної компанії, організації або її відокремленого підрозділу) за формою № 1-ОПН з позначкою «Відомості про зміну керівника та/або особу, відповідальну за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку».

Під час подання заяви за ф. № 1-ОПН з позначкою «Відомості про зміну керівника та/або особу, відповідальну за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку» проставляються відповідні позначки «v» або «+» у комірках: «Іноземна компанія, організація» або «Відокремлений підрозділ іноземної компанії, організації», або «Відокремлений підрозділ відповідає визначенню постійного представництва нерезидента згідно з пп. 14.1.193 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України» та у комірці, де вказується причина подання заяви за ф. № 1-ОПН: «Відомості про зміну керівника та/або особу, відповідальну за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку» і заповнюються тільки розділи I, III, IV, VII та/або VIII.

При цьому в розділі VІІ «Керівник або представник» зазначаються дані відповідно до документів, які додаються до заяви за ф. № 1-ОПН нерезидентами (іноземними компаніями, організаціями) про:

У розділі VІІІ «Особа, відповідальна за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку» зазначається РНОКПП або серія (за наявності) та номер паспорта (зазначаються лише для фізичних осіб, які мають відмітку у паспорті про право здійснювати будь-які платежі за серією (за наявності) та номером паспорта), прізвище, ім’я, по батькові (за наявності), контактні телефони.

Разом з тим у разі відсутності у нерезидента або відокремленого підрозділу нерезидента посади бухгалтера у розділі VІІІ «Особа, відповідальна за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку» заяви за ф. № 1-ОПН зазначаються відомості про керівника або представника, оскільки лише керівник несе відповідальність за ведення бухгалтерського обліку на підприємстві.

Подати заяву за ф. № 1-ОПН з позначкою «Відомості про зміну керівника та/або особу, відповідальну за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку» можуть керівник, представник (з підтвердженням повноважень) або особа, відповідальна за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку нерезидента або його відокремленого підрозділу.

Враховуючи викладене, у разі зміни керівника та/або особи, відповідальної за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку нерезиденту або відокремленому підрозділу нерезидента необхідно подати до контролюючого органу в 10-денний строк з дня виникнення змін в облікових даних платників податків заяву за ф. № 1-ОПН з позначкою «Відомості про зміну керівника та/або особу, відповідальну за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку».

У разі зміни керівника нерезидента до заяви за ф. № 1-ОПН додається копія витягу з відповідного бізнес-реєстру (торговельного, банківського або іншого реєстру, в якому фіксується факт державної реєстрації компанії, організації), виданого в країні реєстрації іноземної компанії з даними про нового керівника.

Інших додаткових до заяви за ф. № 1-ОПН документів у разі зміни керівника та/або особи, відповідальної за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку нерезидента, подавати до контролюючого органу не потрібно.


Джерело: ДПС по роботі з великими платниками податків