Які доплати та гарантії належать до мінімальних державних гарантій в оплаті праці


Відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік» з 1 січня 2023 р. встановлено розмір мінімальної заробітної плати в місячному розмірі 6700 гривень.

Розмір зарплати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати.

Отже, якщо працівником виконана місячна норма праці, йому має бути нараховано заробітну плату не нижче за розмір мінімальної.

Під час обчислення розміру зарплати працівника для забезпечення її мінімального розміру не враховуються доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я, за роботу в нічний та надурочний час, роз’їзний характер робіт, премії до святкових і ювілейних дат.

Якщо нарахована заробітна плата працівника, який виконав місячну норму праці, є нижчою за законодавчо встановлений розмір мінімальної зарплати, роботодавець проводить доплату до рівня мінімальної.

Доплати та гарантії, які належать до мінімальних державних гарантій в оплаті праці:

Індексація також є державною мінімальною гарантією в оплаті праці, але відповідно до Закону України «Про Державний бюджет на 2023 рік» з 1 січня 2023 р. не проводиться.


Джерело: Південно-Східне міжрегіональне управління Держпраці