Які доплати виплачуються понад розмір мінімальної зарплати


Держпраці надало роз'яснення стосовно доплат, які мають виплачуватися понад розмір мінімальної заробітної плати. Так, згідно зі ст. 1 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.1995 р. № 108/95-ВР (далі — Закон) заробітна плата — це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку за трудовим договором роботодавець виплачує працівникові за виконану ним роботу.

Відповідно до ст. 3-1 Закону розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати. Тобто якщо працівник виконав місячну норму праці, йому мають нарахувати заробітну плату не нижче розміру мінімальної зарплати.

Частиною другою ст. 3-1 Закону визначено вичерпний перелік виплат, які не враховуються під час обчислення розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру. Це доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров'я, за роботу в нічний та надурочний час, роз'їзний характер робіт, премії до святкових і ювілейних дат.

Отже, доплати, встановлені працівнику за роботу у важких і шкідливих та особливо важких і особливо шкідливих умовах праці, які виплачуються за результатами атестації робочих місць; доплати за використання дезінфікуючих засобів та прибирання туалетів мають виплачуватись понад розмір мінімальної заробітної плати (6 тис. грн).

Усі інші складові заробітної плати, не перелічені в частині другій ст. 3-1 Закону, мають враховуватися до мінімальної заробітної плати.

Щодо підвищення посадових окладів працівників за роботу в певних типах закладів, підрозділах та на посадах, робота на яких дає право на підвищення посадових окладів на 15 % у зв'язку із шкідливими та важкими умовами праці, то вони включаються до виплат, які мають враховуватись до заробітної плати в разі забезпечення її мінімального розміру.