Які дозвільні документи потрібні для експлуатації генераторних установок


Постановою Кабінету Міністрів України від 26.10.2011 № 1107 затверджено Порядок видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки (далі – Порядок), в якому передбачена процедура видачі або відмови у видачі, переоформлення, анулювання органами Держпраці дозволів на виконання робіт та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки (далі – Дозвіл) та реєстрації декларацій відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці (далі – Декларація).

Постановою Кабінету Міністрів України від 03.02.2021 р. № 77 (далі – Постанова № 77) затверджено Перелік машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки. Згідно з Постановою № 77 експлуатація машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки, що зазначені у групі А переліку машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки, затвердженого Постановою № 77, здійснюється суб’єктом господарювання за умови наявності відповідного дозволу.

Експлуатація (застосування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки, зазначених у групі Б переліку, машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки, затвердженого Постановою № 77, здійснюється на підставі Декларації за формою згідно з додатком 8 до Порядку.

Таким чином, залежно від типу обладнання та його технічних характеристик визначається пункт Переліку, до якого належить обладнання. Якщо обладнання належить до пункту з групи А Переліку, то для його експлуатації вимагається отримання Дозволу; якщо до пункту з групи Б Переліку, вимагається реєстрація Декларації.

Для визначення пункту Переліку, до яких належать генераторні установки, необхідно вивчити технічну документацію на обладнання (паспорт, інструкції з експлуатації, декларацію відповідності технічним регламентам тощо). Визначити, до якого саме пункту Переліку належить обладнання, можуть компетентні особи, зокрема технічні експерти, які пройшли спеціальне навчання.
 

Після правильного та компетентного визначення, до якого саме пункту Переліку належать генераторні установки, перед початком їх експлуатації необхідно звернутися до територіального органу Держпраці з метою отримання Дозволу або реєстрації Декларації, з урахування вимог, встановлених Порядком.

Джерело: Північно-Східне міжрегіональне управління Держпраці