Які категорії невакцинованих працівників мають бути відсторонені від роботи з 9 грудня


Головне управління Держпраці у Дніпропетровській області нагадує, що 9 грудня 2021 р. набирає чинності наказ Міністерства охорони здоров’я України від 01.11.2021 р. № 2393, яким розширено перелік організацій, співробітники яких мають обов’язково щепитися проти COVID-19.

Згідно з наказом до освітян та працівників центральних і місцевих органів влади, які підлягають обов’язковій вакцинації проти COVID-19 на період дії карантину, додаються співробітники:

Працівники вищезазначених установ, які на 9 грудня не матимуть документа про щеплення принаймні однією дозою антиковідної вакцини, сертифіката чи довідки про одужання від COVID-19 або довідки про протипоказання до щеплення, будуть відсторонені від роботи без збереження заробітної плати.

Контроль за допущенням до роботи тільки тих працівників, які мають документи про щеплення чи протипоказання до вакцинації, покладається на керівника підприємства. Якщо працівник ухиляється або відмовляється від щеплення, то керівник має проінформувати його про правові наслідки таких дій та відсторонити від виконання професійних обов’язків. Для цього керівник складає відповідний акт і видає наказ або розпорядження, яке обов’язково надають для ознайомлення особі, яку відсторонюють. Звільняти працівника через відсутність щеплення незаконно. Для цього відсутні правові підстави.

Після отримання принаймні одного щеплення проти COVID-19 працівник має бути допущений до роботи — підстав для продовження його відсторонення від роботи немає.

Якщо під час перевірки уповноважений орган виявляє, що на підприємстві працюють особи, які ухиляються або відмовляються від щеплення, він складає акт про порушення ст. 44-3 КУпАП «Порушення правил щодо карантину людей».