Чи зберігається робоче місце за працівником, який отримав тимчасовий захист у країнах ЄС


Федерація профспілок України на запитання, чи зберігається робоче місце за працівником, який отримав тимчасовий захист у країнах ЄС, вiдповідає таке. 

Тимчасовий захист в ЄС — це спеціальний механізм прихистку в країнах ЄС, який було активовано щодо українців, які втікають від війни, Директивою ЄС 2001/55/ЕС від 20.07.2001 р. про мінімальні стандарти для надання тимчасового захисту у разі масового напливу переміщених осіб та про заходи, що сприяють збалансованості зусиль між державами-членами щодо прийому таких осіб та відповідальності за наслідки такого прийому.

Імплементаційне рішення Ради (ЄС) 2022/382 від 04.03.2022 р. встановлює наявність масового напливу переміщених осіб з України в розумінні ст. 5 Директиви 2001/55/ЄС та запроваджує тимчасовий захист.

Отже, тимчасовий захист включає право на житло, освіту, працю (вимоги очікування 6 місяців, на відміну від отримання статусу біженця, в цьому випадку немає), соціальне забезпечення, медичну допомогу, але скористатися цими правами можна після реєстрації в обраному місці проживання в будь-якій країні ЄС (лише в одній). Статус встановлюється на один рік і може бути продовжений ще на два роки, в разі зміни ситуації в Україні може бути припинений.

Отримання статусу тимчасового захисту в конкретній країні ЄС у зв’язку з війною в Україні є поважною причиною відсутності на робочому місці в Україні.

Держпраці наголошує, що збереження життя є поважною причиною, яка унеможливлює звільнення працівника. Детальніше з роз'ясненням Держпраці можно ознайомитися за посиланням.

За умови відсутності зв'язку з працівником, до з'ясування причин і обставин його відсутності, роботодавець повинен за ним зберігати робоче місце та посаду. При цьому трудові відносини не припиняються, однак відсутність працівника на роботі не оплачується.

Якщо працівник може виконувати свою роботу за кордоном дистанційно, то він може продовжувати виконувати свої трудові обов'язки з відповідною оплатою.

За умови відсутності у працівника можливості працювати дистанційно, але якщо при цьому в роботодавця є потреба у виконанні відповідних трудових обов'язків, для збереження свого робочого місця працівник може взяти відпустку без збереження заробітної плати, щорічну відпустку, соціальні відпустки тощо, а також ініціювати призупинення дії трудового договору.