Які особливості та вимоги до охорони праці сторожів



Головне управління Пенсійного фонду України в Івано-Франківській області зазначає, що виконання обов’язків та завдань сторожа часто пов’язані з травмонебезпечними ризиками, особливо в осінньо-зимовий період. Саме впродовж цієї пори збільшується кількість нещасних випадків, іноді навіть зі смертельним наслідком, із працівниками, які здійснюють охорону об’єктів. Здебільшого це відбувається під час вечірніх і нічних чергувань та у вихідні дні.
 
Основними причинами травмування або загибелі сторожів та охоронників є:
Враховуючи це, до роботи сторожів та охоронників слід залучати повнолітніх осіб, які пройшли медичний огляд і не мають протипоказань за станом здоров’я, пройшли інструктажі, відповідне навчання та перевірку знань з охорони праці.
 
Для організації безпечної роботи сторожів, недопущення травмувань роботодавцю слід створити безпечні умови праці, а саме:
Останнім часом дуже поширені нещасні випадки зі смертельним наслідком зі сторожами через погіршення стану їхнього здоров’я.

Практика розслідувань таких нещасних випадків свідчить, що сторожами працюють літні люди, які в більшості випадків мають хронічні захворювання серцево-судинної системи, перебувають на обліку в лікувальних закладах, але одночасно яким не проводиться медичний огляд з урахуванням шкідливих і небезпечних факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу.