Які права та пільги мають внутрішньо переміщені особи


Внутрішньо переміщеною особою є громадянин України, іноземець або особа без громадянства, яка перебуває на території України на законних підставах та має право на постійне проживання в Україні, яку змусили залишити або покинути своє місце проживання у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру.

Внутрішньо переміщена особа має право:

Інші права внутрішньо переміщеної особи:

 

Пільги для ВПО у сфері зайнятості

Припинення самозайнятості ВПО здійснюється за її заявою та спрощеною процедурою (без вимог, що застосовуються за звичайної процедури) за місцем проживання такої особи у відповідному територіальному органі Державної міграційної служби України, на підставі довідки про взяття на облік ВПО.

Реєстрація ВПО юридичної особи (за умов її входження до складу засновників такої юридичної особи) або реєстрація такою ВПО фізичної особи – підприємця здійснюється за її заявою та спрощеною процедурою.

ВПО, яка не має документів, необхідних для надання статусу безробітного має право на допомогу по безробіттю у мінімальному розмірі.

Внутрішньо переміщена особа, яка не мала можливості припинити трудовий договір (інший вид зайнятості) у зв’язку з неможливістю продовження роботи за таким трудовим договором (іншого виду зайнятості) за попереднім місцем проживання, має право припинити такий трудовий договір в односторонньому порядку, подавши до центру зайнятості за місцем проживання внутрішньо переміщеної особи заяву на ім’я роботодавця про припинення трудового договору.

 

Кредитні пільги

Упродовж строку тимчасової окупації особи, які проживають на тимчасово окупованій території або перемістилися з неї, звільняються від обов’язку погашення основної суми іпотечного кредиту та нарахованих відсотків за ним, якщо об’єктом іпотеки є майно, розташоване (зареєстроване) на території, що після укладення такого іпотечного договору була тимчасово окупована (ст. 15 Закону України “Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України”).

За невиконання чи неналежне виконання внутрішньо переміщеною особою, зобов’язань за кредитним договором та/або договором позики не нараховується неустойка (штраф, пеня), не настає відповідальність у вигляді сплати суми боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення та процентів річних від простроченої суми, не застосовуються інші санкції майнового характеру (ст. 9-2 ЗУ “Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб”).

 

Освітні пільги

Держава забезпечує дітям, зареєстрованим як ВПО, які навчаються за денною формою навчання у вищих навчальних закладах, – до закінчення навчальних закладів, але не довше ніж до досягнення ними 23 років, державну цільову підтримку для здобуття вищої освіти у державних та комунальних навчальних закладах. 

Державна цільова підтримка надається у вигляді:

Внутрішньо переміщені особи користуються тими ж правами і свободами відповідно до Конституції, законів та міжнародних договорів України, як і інші громадяни України, що постійно проживають в Україні. Забороняється їх дискримінація при здійсненні ними будь-яких прав і свобод на підставі, що вони є внутрішньо переміщеними особами.

Внутрішньо переміщені особи мають  право на безоплатну  вторинну правничу допомогу, що полягає в захисті, здійсненні представництва інтересів осіб у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами, складенні документів процесуального характеру (ст. 14 Закону України “Про безоплатну правничу допомогу”).


Безоплатна правова допомога