Які умови виплати "лікарняних" у період простою


 Якщо роботодавець оголосив простій не з вини працівника, то керуючись ст. 113 КЗпП, повинен виплачувати зарплату з розрахунку не нижче від 2/3 тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу) за період перебування працівника в простої.

Про це ПФУ нагадує в листі від 20.03.2023 р. № 2800-030402-8/14447.

Водночас допомогу по тимчасовій непрацездатності надають застрахованій особі у формі страхових виплат, які повністю або частково компенсують втрату зарплати в разі настання в неї страхового випадку.

Зважаючи на те, що працівник у період перебування у простої, тобто в період зупинення, невиконання роботи, отримує компенсаційну виплату за невідпрацьований час у розмірі не 2/3 тарифної ставки, то в разі настання одного із страхових випадків у період перебування у простої не з вини працівника втрати зарплати не відбувається. Тому відсутні підстави виплачувати допомогу по тимчасовій непрацездатності як компенсацію втраченого заробітку.

Проте у разі необхідності виходу працівника на роботу під час простою підприємства не з вини працівника згідно з графіком роботи та настання у цей день тимчасової непрацездатності, внаслідок якої працівник втрачає за ці дні зарплату, допомогу по тимчасовій непрацездатності призначають працівнику на загальних підставах.

У випадку, коли дні хвороби або травми, перебіг яких збігається з часом перебування працівника в простої, за які працівнику роботодавець повинен нарахувати та виплатити компенсаційну виплату за невідпрацьований час у розмірі не нижче від 2/3 тарифної ставки, у страхувальника або уповноважених ним осіб відсутні підстави для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності за зазначений період. Тому приймається рішення про відмову у призначенні допомоги по тимчасовій непрацездатності працівнику на підставі ч. 1 ст. 15 Закону № 1105 у зв'язку із відсутністю втрати зарплати в зазначеному періоді.

Коли ж тимчасова непрацездатність почалася до оголошення простою чи продовжується після його закінчення, в період, коли застрахована особа повинна була згідно з графіком виконувати роботу, допомога по тимчасовій непрацездатності надається лише за дні до початку простою та після його закінчення з дня, коли застрахована особа повинна була приступити до роботи.


Лист ПФУ від 20.03.2023 р. № 2800-030402-8/14447