Який порядок отримання статусу члена сім’ї загиблого захисника чи захисниці України


З початком широкомасштабного вторгнення РФ багато українських захисників (захисниць), на жаль, не повернулися до рідних домівок. Водночас члени їхніх сімей мають право на отримання відповідного статусу, який передбачає певні пільги. Про те, хто належить до членів сімей загиблих військовослужбовців та який порядок отримання ними статусу члена сім’ї загиблого захисника чи захисниці України, розповіли фахівці Безоплатної правової допомоги.

Відповідно до ст. 10-1 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» до сімей загиблих захисників і захисниць України належать:

Хто належить до членів сімей загиблих захисників і захисниць України?

До членів сімей загиблих захисників і захисниць України належать:

Порядок отримання статусу члена сім’ї загиблого захисника чи захисниці України

Для встановлення статусу, членам сімей загиблих (тих, що зникли безвісти) осіб, необхідно подати структурному підрозділу місцевої держадміністрації з питань соціального захисту населення заяву і документи, передбачені пунктом 4 постанови Кабінету Міністрів України від 23.09.2015 р. № 740.

Перелік документів, необхідних для встановлення статусу сім’ї загиблого:

Рішення про встановлення статусу приймається структурними підрозділами місцевих держадміністрацій з питань соціального захисту населення за зареєстрованим місцем проживання у місячний строк з дати подання документів. Відсутність необхідних документів та їх недостовірність є підставою для відмови в наданні зазначеного статусу особи.

Підставою для надання особам, зазначеним в абзаці п’ятому статті 10-1 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, статусу сім’ї загиблого захисника чи захисниці України є (але не виключно):

Посвідчення з написом “Посвідчення члена сім’ї загиблого” видається відповідно до Положення про порядок видачі посвідчень і нагрудних знаків ветеранів війни, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.05.1994 р. № 302.