Який порядок працевлаштування внутрішньо переміщених медиків


На сьогодні внаслідок повномасштабного вторгнення росії на територію України багато медиків втратили свої робочі місця та вимушені шукати інші можливості працевлаштуватися у безпечніших регіонах. 

Зазначимо, що порядок працевлаштування в іншому закладі охорони здоров’я для внутрішньо переміщених медичних працівників такий же самий, як і в разі звичайного працевлаштування. Медик подає стандартний пакет документів, зокрема:

Якщо під час війни особа загубила документи або не має можливості їх забрати чи отримати, то відповідно до ст. 14-1 Закону «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус», безконтактний електронний носій (ID-картка) та паспорт громадянина України для виїзду за кордон, сформовані у сервісі «Дія», мають таку ж юридичну силу, що й звичайні, паперові оригінали. Тому у разі втрати паспорта варто використовувати мобільний застосунок «Дія».

Подати документи на оформлення ID-картки та закордонного паспорта, а також відновити втрачені документи можна у центрах надання адміністративних послуг (ЦНАП). 

Слід зазначити, що наразі жодних ускладнень з кадровим забезпеченням у сфері охорони здоров’я немає. 

Міністерство охорони здоров’я України врегулювало питання забезпечення робочим місцем медпрацівників, які через війну втратили можливість працювати за основним місцем роботи й наразі працюють у медзакладах інших регіонів України.

Мова йде про питання тимчасового залучення медиків із числа внутрішньо переміщених осіб у заклади охорони здоров’я, яке врегульовано наказом Міністерства охорони здоров’я України від 04.03.2022 р. № 414 «Про облік та табелювання медичних працівників, які надають медичну допомогу поза основним місцем роботи в період воєнного стану на території України». Відтак, облік робочого часу медпрацівника здійснюється у закладі, до якого його направлено. Потім ці дані спрямовуються до закладу за основним місцем роботи, після чого він отримує заробітну плату. 

Станом на сьогодні, можливістю працевлаштуватися в іншому медичному закладі вже скористалися 4577  внутрішньо переміщених медичних працівників.

Серед них: 2055 лікарів, 1658 фахівців (медичні сестри/брати, акушерки, фельдшери, асистенти фармацевти) та 864 технічні працівники. 

Найбільше працевлаштованих лікарів та інших професіоналів у сфері охорони здоров’я зареєстровано у Львівській області – 285, Дніпропетровській області – 208 та Полтавській області – 146 осіб.

Найбільше працевлаштованих медичних сестер та інших фахівців у сфері охорони здоров’я зареєстровано у Дніпропетровській області – 334, Полтавській області – 199 та Полтавській області – 172 особи. 

Міністерство охорони здоров’я України й надалі робитиме все можливе, щоб українські медики мали можливість продовжувати надавати медичні послуги в Україні та отримувати за це гідну оплату праці під час війни.