Яким первинним документом оформлюється придбання сільськогосподарської продукції у населення


Головне управління ДПС у Запорізькій області роз’яснює, якими первинними документом оформлюється придбання сільськогосподарської продукції у населення фізичними особами — підприємцями – платниками єдиного податку. Цим роз’ясненням можуть скористатися і юридичні особи.

Повідомляється, що відповідно до п. 44.1 ПКУ для цілей оподаткування платники податків зобов’язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування та/або податкових зобов’язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, інформації, пов’язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством.

Закупівля сільськогосподарської продукції фізичними особами — підприємцями – платниками єдиного податку у населення оформлюється такими первинними документами:

Закупівельний акт та закупівельна відомість повинні містити, зокрема, такі дані: місце укладання угоди; прізвище, ім’я, по батькові продавця; найменування продукції; ціну одиниці продукції; обсяг проданої продукції; суму виплачених коштів; підпис продавця про отримання даних коштів.

У цих документах слід також зазначити:

Додамо, що відповідно до ст. 9  Закону  України  «Про  бухгалтерський облік  та  фінансову звітність в Україні» підставою для ля бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні документи.  

Первинні документи можуть бути складені у паперовій або в електронній формі та повинні мати такі обов’язкові реквізити:

Залежно від характеру господарської операції та технології обробки облікової інформації до первинних документів можуть включатися додаткові реквізити (печатка, номер документа, підстава для здійснення операції тощо).

Порядок оподаткування операцій з продажу сільгосппродукції фізичними особами визначає пп. 165.1.24 ПКУ, порядок застосування якого зазнавав змін під час дії воєнного стану (див. тут і тут).