Індекс інфляції за грудень – 100,7 %


За даними Держстату від 10.01.2023 р., інфляція на споживчому ринку в грудні 2022 р. порівняно із листопадом 2022 р. становила 0,7 %, за рік у цілому – 26,6 %.

Базова інфляція в грудні 2022 р. порівняно з листопадом 2022 р. становила 0,8 %, за рік у цілому – 22,6 %.

На споживчому ринку в грудні ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 0,7 %. На 2,5–0,9 % подорожчали масло, молоко та молочні продукти, хліб, фрукти, овочі, безалкогольні напої, риба та продукти з риби. Водночас на 2,7–0,1 % подешевшали продукти переробки зернових, яйця, цукор, м'ясо птиці, сало, свинина, рис. 

Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби підвищилися на 0,7 %, що пов’язано з подорожчанням тютюнових виробів на 1,7 %.

Одяг і взуття подешевшали на 2,6 %, зокрема, одяг – на 3,0 %, взуття – на 2,4 %.

Зростання цін у сфері охорони здоров’я на 0,9 % відбулося насамперед через подорожчання амбулаторних послуг на 1,3 % та фармацевтичної продукції – на 1,0 %.

Ціни на транспорт зросли на 1,6 % в основному через подорожчання палива та мастил на 3,1 %. 

***

Індекс споживчих цін (ІСЦ, інфляція) є показником зміни в часі цін і тарифів на товари та послуги, які купує населення для невиробничого споживання. Розраховується щомісячно на основі даних про ціни (одержуються органами державної статистики шляхом щомісячної реєстрації цін і тарифів на споживчому ринку) та даних національних рахунків щодо витрат домогосподарств на кінцеве споживання по країні в цілому з подальшим розподілом (за результатами вибіркового обстеження умов життя домогосподарств). 

Базовий індекс споживчих цін (БІСЦ, базова інфляція) є субіндексом індексу споживчих цін. Його побудова заснована на існуючих методологічних засадах щодо розрахунку індексу споживчих цін. БІСЦ показує стійку динаміку цін з мінімізацією короткострокових нерівномірних змін цін, викликаних шоками пропозиції та адміністративним регулюванням.


Таблиця індексів інфляції за 2012-2023 роки (%)