Кабмін планує змінити умови підтвердження стажу для призначення пенсії


Мінсоцполітики винесло на обговорення проект постанови КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 12 серпня 1993 р. № 637».

Йдеться про коригування Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній.

Нагадаємо, що 10 червня цього року Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі» від 05.02.2021 р. № 1217 було запроваджено ведення трудових книжок в електронній формі в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування (ДРЗСС).

А у ч. 4 ст. 20 Закону про ЄСВ передбачено, що на кожну застраховану особу заводиться персональна електронна облікова картка, до якої включаються такі відомості, зокрема, як частина картки, що відображає трудову діяльність особи, у тому числі за період до 1 січня 2004 року (електронна трудова книжка).

Відомості стосовно періодів роботи та інших періодів, які зараховувалися до стажу роботи, та займаних особою посад за період до набрання чинності Законом № 1217 вносяться до даних реєстру застрахованих осіб ДРЗСС на підставі трудової книжки особи, а за відсутності її або відповідних записів у ній – на підставі документів, передбачених вище згаданим Порядком.

Тому Мінсоцполітики і пропонує оновити Порядок такими нормами: