Хто перевіряє стан ведення військового обліку на підприємстві та яка відповідальність за порушення в цій сфері


Перелік обов'язків роботодавця вказано в Законі України «Про військовий обов'язок і військову службу» та деталізовано в п. 37 Порядку організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов'язаних, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 07.12.2016 р. № 921 (далі — Порядок № 921).

Відповідно до п. 53 Порядку № 921 розпорядженнями голів райдержадміністрацій, міських голів міст обласного значення щороку затверджують:

Керуючись вказаними планами, районні (міські) ТЦК та СП (військкомати) щороку проводять перевірки підприємств, які перебувають на території їхньої відповідальності та в яких працюють військовозобов'язані, що заброньовані за ними, а також військовозобов'язані, які мають мобілізаційні розпорядження. Решту підприємств перевіряють раз на три роки (п. 78 Порядку № 921).

Одночасно слід звернути увагу, що окрім районних (міських) ТЦК та СП (військкоматів) повноваження щодо перевірки стану ведення військового обліку покладено, зокрема, на:

Оперативні командування, які відповідно до затвердженого Генштабом Збройних сил плану проводять перевірку держорганів, підприємств, установ й організацій, що перебувають у межах зони відповідальності згідно з військово-адміністративним поділом території України (п. 76 Порядку № 921).

Отже, у разі виявлення порушення під час перевірки стану ведення військового обліку вищезазначеними органами на роботодавця може бути накладений адміністративний штраф.

Кодексом України про адміністративні правопорушення (далі — КУпАП) передбачена наступна відповідальність для роботодавців за порушення у сфері військового обов'язку та військового обліку (ст. 210-1 КУпАП «Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію»):


Джерело: Федерація профспілок України