Коли виникає право роботодавців на компенсацію ЄСВ


Роботодавці мають право на повернення частини фактичних витрат, пов'язаних із сплатою єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі — ЄСВ), у зв'язку із створенням нового робочого місця. Така компенсація передбачена постановою КМУ «Про затвердження Порядку компенсації роботодавцям частини фактичних витрат, пов'язаних із сплатою єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 13.03.2013 р. № 153 (даліПорядок № 153). Про зазначені норми нагадало Головне управління ДПС у Київській області.

Право на вказану компенсацію мають роботодавці — суб'єкти господарювання, які починаючи з 2013 р.:

Роботодавець, який дотримався зазначених вимог, отримує право на компенсацію фактичних витрат у розмірі 50 % нарахованого ЄСВ протягом наступних 12 календарних місяців за умови збереження рівня заробітної плати в розмірі, не меншому ніж три мінімальних заробітних плати в місяці сплати ЄСВ за особу, працевлаштовану на нове робоче місце.

Податківці звернули увагу, що в разі зменшення штатної чисельності працівників та фонду оплати праці роботодавець втрачає право на компенсацію.