Листки непрацездатності не видаватимуть по телефону


Міністерство охорони здоров’я України наказом від 02.08.2021 р. № 1609 внесло зміни до Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров'я України від 13.11.2001 р. № 455.

Виключено абзаци другий та третій п. 1.7 розділу 1, якими було встановлено, що на період проведення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), а також локалізацію та ліквідацію її спалахів та епідемій в Україні, відповідно до вимог, встановлених Кабінетом Міністрів України, видаються листки непрацездатності на підставі звернення та опитування хворого за допомогою засобів телефонного зв'язку або інтернет-телефонії лікарем, який надає первинну медичну допомогу, з обов'язковим відповідним записом у медичній карті амбулаторного хворого, терміном до 5 календарних днів.

Виданий у такий спосіб листок непрацездатності міг бути продовженим залежно від тяжкості захворювання тільки після особистого огляду хворого лікуючим лікарем (фельдшером), про що робиться відповідний запис у медичній карті амбулаторного чи стаціонарного хворого з обґрунтуванням тимчасової непрацездатності та з урахуванням вимог п. 2.2 розділу 2 цієї Інструкції.

Аналогічні зміни внесено і до Порядку формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров'я, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров'я України від 01.06.2021 р. № 1066 (далі — Порядок № 1066), з якого виключено п. 2 розділу IV. Новою редакцією п. 1 розділу IV Порядку № 1066 встановлено, що формування медичних висновків здійснюється тільки після особистого огляду хворого лікуючим лікарем, про що робиться відповідний запис у Реєстрі медичних записів, записів про направлення та рецептів в електронній системі охорони здоров'я з обґрунтуванням тимчасової непрацездатності.