Мінекономіки реформує Держпраці


З метою підвищення ефективності здійснення державного нагляду (контролю) за додержанням законодавства про працю, Мінекономіки розробило проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо порядку державного нагляду (контролю) за додержанням законодавства про працю»

Законопроєктом передбачається удосконалення положень Кодексу законів про працю України та інших актів щодо:

Законопроєкт передбачає підвищення рівня оплати праці інспекторів праці, що потребуватиме додаткових витрат з державного бюджету.

З урахуванням запропонованого законопроєктом мінімального посадового окладу інспектора праці (не менше двох розмірів мінімальної заробітної плати) – 12000 грн, а також надбавки за кваліфікаційну категорію (0 – 100 % від посадового окладу), а також необхідності сплати податків та зборів прийняття законопроєкту потребуватиме додаткових видатків з державного бюджету у розмірі 93004,6 тис. грн за умови збереження існуючої кількості інспекторів праці.


ДОВІДКОВО

За даними Державної служби статистики України кількість неформально зайнятого населення у віці старше 15 років, станом 2020 рік становила 3316,4 тис. осіб.

Найбільша частка неформально зайнятого населення спостерігається у сільському господарстві (45,2%), будівництві (16,8%), оптовій та роздрібна торгівля та ремонті автотранспортних засобів і мотоциклів (15,7%).

В той же час, за оцінками Державної установи «Інститут економіки та прогнозування» Національної академії наук України, частка економічно активного населення, що отримує тіньові доходи сягає 26,5% (4709,53 тис. осіб), а грошова маса неофіційних доходів, яке отримує працююче населення України знаходиться на рівні 25,2% фонду оплати праці (264,3 млрд грн). При цьому, переважна більшість працюючих (59,8%) погодились би працювати офіційно, при цьому готові отримувати частину доходів «в конверті». 48% респондентів негативно налаштована до неформальної зайнятості, 25% байдуже і лише 14% позитивно.