Мінфін оновить форму звіту про використання коштів на відрядження


На сайті Мінфіну оприлюднено проєкт наказу «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 28 вересня 2015 року № 841».

Його розробка пов'язана із Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо платіжних послуг» від 12.01.2023 р. № 2888-ІХ , яким оновили п. 170.9 ПКУ.

Зокрема, пп. 170.9.4 ПКУ передбачено використання звіту про використання коштів/електронних грошей, виданих на відрядження або під звіт, який складають та подають платник податку (у паперовій або електронній формі) за формою, встановленою Мінфіном, у разі:

Якщо під час відрядження або виконання окремих цивільно-правових дій платник податку застосував платіжні інструменти, включаючи корпоративні (бізнесові) платіжні інструменти або особисті платіжні інструменти, чи їх реквізити для розрахунків у безготівковій формі та/або для отримання готівки в межах суми добових витрат та за відсутності оподатковуваного доходу, звіт про використання коштів/електронних грошей, виданих на відрядження або під звіт, не складають і не подають.

Запропоновано удосконалити чинну форму Звіту в частині розширення можливостей використання різних видів підпису (підписання власноруч або з використанням електронного цифрового підпису) у частині приведення термінології форми Звіту у відповідність до Закону України «Про платіжні послуги» шляхом заміни слів «платіжні доручення» словами «платіжні інструкції», оптимізувати кількість підписів, необхідних для забезпечення підтвердження фінансово-господарської операції відповідальними особами.


Проєкт наказу «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 28 вересня 2015 року № 841»