Міноборони закликає не поширювати недостовірну інформацію щодо військового обліку жінок


Заступник міністра оборони Ганна Маляр закликала не поширювати інформацію щодо необхідності постановки на облік жінок певних спеціальностей, яка не відповідає дійсності. 

Міноборони розробило і передало до Верховної Ради пропозиції змін до Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” щодо добровільності постановки на військовий облік жінок. 

Наразі разом із профільним Комітетом ВРУ з питань національної безпеки, оборони та розвідки опрацьовується відповідний законопроєкт.

"Ми вже неодноразово заявляли, що постановку жінок на військовий облік встановлено законом. Тому Міноборони та Генштаб не можуть її змінити самостійно. Це повноваження парламента. Якщо будуть прийняті зміни, Міноборони і Генштаб їх виконають", — зазначила Г. Маляр.

Досвід розгортання всіх військових частин ЗСУ та інших військових формувань до повних штатів воєнного часу свідчить, що на сьогодні в державі немає гострої потреби суттєво збільшувати кількість жінок на військовому обліку. Водночас залишається потреба у спеціальностях та фахівцях медицини, радіотехніки, харчових технологій.

Тому в разі ухвалення змін до Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” Генштаб розробить зміни до переліку військово-облікових спеціальностей для жінок і скоротить перелік до оптимальної потреби.  Йдеться про добровільну постановку на військовий облік. З 2014 р. жодна жінка примусово на фронт не потрапила — лише за її згодою.