Мінусова температура: що зобов’язаний зробити роботодавець


Багато працівників у холодний період року зайняті роботами на відкритому повітрі. Це газовики, будівельники, працівники сільського та лісового господарств, робітники кар’єрів, рибалки та інші. У схожих умовах перебувають і робітники неопалювальних приміщень елеваторів, складів, заводів.

Відповідно до Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій, затвердженого наказом МОЗ від 21.05.2017 р. № 246, знижену температуру повітря (виконання робіт в неопалювальних приміщеннях та роботи на відкритих майданчиках) віднесено до переліку шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища і трудового процесу, під час роботи з якими обов’язкові попередній та періодичні медичні огляди працівників.

Такі медогляди проводяться з метою визначення стану здоров’я працівника та можливості виконання без погіршення стану здоров’я професійних обов’язків в умовах дії конкретних шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища і трудового процесу, вирішення питання щодо можливості працівника продовжувати роботу, запобігання професійним захворюванням. 

Відповідно до додатку 4 п. 5.8 періодичні медичні огляди необхідно проводити з періодичністю 1 раз на рік. Під час попереднього медогляду осіб (під час прийняття на роботу) закладу охорони здоров’я треба брати до уваги перелік протипоказань до роботи в умовах впливу холодового чинника.

Додатковими медичними протипоказаннями для прийняття на роботу, де впливає знижена температура, є хронічні хвороби периферичної нервової системи, облітеруючі захворювання периферичних судин (ангіоспазм), виражене варикозне розширення вен, тромбофлебіт, хронічні запальні захворювання матки та її придатків, хронічний простатит.

Для запобігання можливому переохолодженню працівників в холодний період року та в неопалювальних приміщеннях, де на робочих місцях мікрокліматичні умови нижче допустимих величин, необхідно забезпечити: 


Джерело:  Управління Держпраці у Рівненській області