МОЗ планує внести зміни до Порядку проведення медичних оглядів працівників


СПО об'єднань профспілок оприлюднило для обговорення проєкт наказу МОЗ «Про внесення змін до Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій».

Зокрема, уточнено, що:

1) Порядок призначений для:

2) Періодичні медогляди проводяться з метою своєчасного виявлення ранніх ознак гострих і хронічних професійних захворювань (отруєнь), загальних та виробничо зумовлених захворювань у працівників, які зазнають впливу  хімічних, фізичних, біологічних та психофізіологічних шкідливих і небезпечних виробничих факторів, у тому числі тих, що зазнають впливу канцерогенів, мутагенів, біологічних агентів, небезпечних хімічних речовин, вібрації, шумового впливу, електромагнітних полів.

3) Попередній (періодичні) медичний огляд працівників може проводитися усіма закладами охорони здоров'я, що мають відповідні умови для їх проведення. Наразі вони проводиться закладами охорони здоров’я, що віднесені до другої, першої, вищої акредитаційної категорії за результатами державної акредитації, а також спеціалізованими закладами охорони здоров'я, які мають право встановлювати остаточний діагноз щодо професійних захворювань, перелік яких затверджено наказом МОЗ від 25.03.2003 р. № 133, вищими медичними навчальними закладами III-IV рівнів акредитації, які мають кафедри та курси професійних захворювань та проводять лабораторні, функціональні та інші дослідження і надають медико-санітарну допомогу за спеціальностями, що передбачені додатками 4 та 5 до п. 2.6 цього Порядку.

У разі затвердження наказ набере чинності з дня його опублікування.

Наразі ж пропозиції та зауваження можна надіслати до 19.08.2022 р. на електронну адресу  fpsu@fpsu.org.ua  для узагальнення та підготовки відповіді від СПО об’єднань профспілок.