МОЗ роз’яснює деякі особливості проходження МСЕК


Міністерство охорони здоров’я України роз’яснило, чому деякі органи соцзахисту вимагають проходити перекомісію, адже в постанові КМУ №390 вказано, що термін дії інвалідності продовжено на період воєнного стану.

На період дії воєнного стану суттєво спрощено процедуру встановлення та продовження інвалідності. Так, згідно з п. 3 постанови КМУ від 30.03.2022 р. №390 повторний огляд, строк якого припав на період дії воєнного стану в Україні, має бути проведений протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану за умови неможливості направлення.

Якщо особі з інвалідністю проводилася медико-соціальна експертиза, та прийнято рішення про зміну або не встановлення інвалідності чи відсотка втрати працездатності, то МСЕК і ЛКК мають інформувати органи соціального захисту населення на місцях, а саме: Пенсійний фонд України та Фонд соціального страхування України про прийняття такого рішення.

Якщо в зазначених вище органах немає інформації про прийняття рішення МСЕК/ЛКК щодо зміни чи відмови у продовженні інвалідності, відсотка втрати працездатності повнолітнім особам і дітям, слід вважати, що відповідна інвалідність зазначеним особам продовжена до останнього числа шостого місяця після припинення або скасування періоду дії воєнного стану, якщо раніше не буде проведено повторний огляд.