МОЗ відтерміновує повний перехід на електронні лікарняні


Сайт «Суспільне. Новини» повідомляє,  що повного переходу на електронні лікарняні з 1 вересня не відбудеться. Не всі лікарі опанували систему.


У МОЗ підготували наказ про перенесення дати відмови від паперових листків непрацездатності.

Орієнтовно це відбудеться 1 жовтня. Про це Суспільному повідомили в МОЗ України.

Причини в МОЗ пообіцяли прокоментувати згодом.

Водночас вже у понад 2 тис. медзакладах можуть видавати електронні довідки, розповів Суспільному прессекретар Міністерства охорони здоров'я Роман Борщ. З 3 тис. закладів, які можуть визначати непрацездатність, цифрову систему опанували понад 2 тис., наголосив він.

«Зараз понад дві тисячі закладів можуть формувати електронні лікарняні. Передбачений повний перехід з 1 вересня, але зважаючи на те, що є окремі відомчі лікарні — ті, що в глибинках, яким треба трохи більше часу — зараз юстується наказ, який продовжить цей перехідний період до жовтня», — сказав Р. Борщ.

Тобто наразі вже можна оформлювати «лікарняні» в електронному форматі, але деякий час медзаклади ще зможуть видавати і паперові листки непрацездатності.

Як розповіла Суспільному керівниця директорату з розвитку цифрової трансформації в Міністерстві охорони здоров’я Марія Карчевич, перехідна модель щодо електронних лікарняних функціонує в Україні з 4 червня.

«Під час цієї перехідної моделі заклади охорони здоров'я мають можливість формувати електронні медичні висновки про тимчасову непрацездатність, які є юридичною підставою для видачі електронного лікарняного. Або ж видавати паперові лікарняні — відповідне рішення приймається лікарем відповідно до технічної можливості закладу», — зазначила Карчевич.

Посадовиця зазначила, що відповідно до наказу МОЗ спочатку передбачалося, що період має завершитися 1 вересня.

«Ми як міністерство, яке формує політику, отримуємо зворотний зв'язок від роботодавців та медичних працівників, проводимо навчання, аби відбувався плавний перехід. І зараз ми розуміємо, що є потреба для більш плавного переходу. Тому для продовження цього адаптаційного періоду було ухвалено рішення, що повноцінний запуск електронних лікарняних відбуватиметься вже з 1 жовтня», — пояснила вона.

За словами Марії Карчевич, на підставі отриманої від роботодавців та медпрацівників інформації МОЗ дійшло висновку, що і тим, і іншим необхідно більше часу, щоб ознайомитися із новим функціоналом та новими процесами.

«З роботодавцями потрібно скоригувати нові бізнес-процеси, які відбуваються при електронних листках непрацездатності. Оскільки електронні лікарняні є підставою для соціальних виплат, то ця тема є чуттєвою для всієї країни. Для лікарів — це новий функціонал. Для них важливо розуміти, як вносити дані, які процедури та процеси потрібно виконувати», — зазначила посадовиця.

Як пояснила Карчевич, для цього існує окремий розроблений курс академії Національної служби охорони здоров'я України.

За її словами, на сьогодні вже сформовано понад 213 тис. сформованих електронних медичних висновків про тимчасову непрацездатність. На підставі цих висновків створено понад 125 тис. електронних лікарняних.

«Електронні лікарняні — це економія коштів, оскільки щороку закуповуються паперові листки непрацездатності, і на це йдуть мільйони бюджетних коштів. Друге — це мінімізація корупційних ризиків. Оскільки ми неодноразово чули про зловживання паперовими лікарняними, в електронному вигляді такі махінації не є можливими. Тому що всі дані фіксуються в медичному висновку», — наголосила Карчевич.