На що звернути увагу під час оформлення тимчасової непрацездатності


 З 1 жовтня 2021 р. усі заклади охорони здоров’я України перейшли на оформлення електронних лікарняних. Відтепер працівники, захворівши, мають повідомляти роботодавцю номер е-лікарняного. Що змінилось під час оформлення лікарняного, чому більше не потрібно збирати підписи та штампи на бланках, які смс-повідомлення необхідно отримати під час оформлення тимчасової непрацездатності?

Відповіді на ці та інші важливі питання — далі.

 

Як оформлюються е-лікарняні?

Захворівши, ви звертаєтесь до лікаря, який проведе медичний огляд та призначить лікування. Якщо виявиться, що у зв’язку зі станом здоров’я вам потрібно «піти на лікарняний», лікар створить електронний медичний висновок про тимчасову непрацездатність. Цей електронний документ підтверджує вашу непрацездатність протягом прогнозованого періоду. І на підставі медичного висновку про тимчасову непрацездатність (далі — МВТН) буде сформовано ваш електронний лікарняний в Електронному реєстрі листків непрацездатності. В особистому кабінеті на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України ви можете переглянути ваші листки непрацездатності.

 


На що звернути увагу в лікаря в разі оформлення тимчасової непрацездатності?

Під час створення лікарем МВТН пацієнтам рекомендується перевірити коректність введеної лікарем інформації про особу (П. І. Б. та РНОКПП). А ще важливо отримати смс-повідомлення від електронної системи охорони здоров’я. Якщо таке повідомлення ви не отримали, перевірте актуальність внесеного в систему номера телефону. Отримане повідомлення місить 16-значний номер МВНТ і підтверджує, що він був створений саме вам.

 


Як дізнатися, що е-лікарняний оформлено успішно?

Є кілька способів отримання інформації про те, що ваш листок непрацездатності є в Електронному реєстрі листків непрацездатності, а отже, доступний вашому роботодавцю:

Важливо розуміти, що успішність формування саме електронного лікарняного залежить від наявності ваших даних у Реєстрі застрахованих осіб, який веде ПФУ. Їх має подати ваш роботодавець.

 


В яких випадках два смс-повідомлення можуть не прийти?

1. Від електронної системи охорони здоров’я не прийде смс-повідомлення, якщо:

2. Від ПФУ не прийде смс-повідомлення, якщо:

Якщо електронний лікарняний не був сформований, вам слід запитати в лікаря, чи надходила до медичної інформаційної системи відповідь від Електронного реєстру листків непрацездатності щодо результату обробки медичного висновку про тимчасову непрацездатність. Якщо отримано відповідь «не знайдено страхувальника», а пацієнт є застрахованою особою, необхідно звернутися до роботодавця або на гарячу лінію ПФУ за телефоном 0 800 503 753.

 

За матеріалами Пенсійного Фонду України