На що звернути увагу в разі звільнення за власним бажанням


Звільнення за власним бажанням (ст. 38 КЗпП) можливе як з поважних, так і без поважних причин. У першому випадку працівник не зобов'язаний повідомляти роботодавця про розірвання трудового договору за два тижні — він має право звільнитися навіть у день подання відповідної заяви. Про це зазначають у Держпраці.

Звільнення з поважних причин

Перелік поважних причин для звільнення за власним бажанням наведено в ст. 38 КЗпП. Припинення трудового договору внаслідок порушення роботодавцем законодавства про працю, умов колективного чи трудового договору передбачає обов’язкову виплату вихідної допомоги в розмірі, визначеному в колективному договорі, але не менше трьохмісячного середнього заробітку (ст. 44 КЗпП).

Звільнення без поважних причин

Згідно з частиною першою ст. 38 КЗпП працівник зобов'язаний повідомити роботодавця про наступне звільнення письмово за два тижні.

Якщо ж працівник має заборгованість перед роботодавцем за матеріальні цінності, видані йому в користування, законодавством передбачена матеріальна відповідальність у повному розмірі заподіяної шкоди. Проте необхідність утримання сум завданої шкоди не змінює строків розрахунку при звільненні — належні працівникові суми слід видати йому в день звільнення. Якщо ж працівник заперечує проти утримання суми шкоди, її розміру, у випадках, коли пропущено строки або розмір шкоди перевищує середньомісячний заробіток працівника, роботодавець зобов'язаний забезпечити повний розрахунок із ним у встановленому порядку та (за потреби) звернутися до суду з позовом про стягнення з працівника завданої шкоди в порядку цивільного судочинства. Під час проведення з працівником розрахунку загальний розмір утримань із заробітної плати не повинен перевищувати обмежень, установлених ст. 128 КЗпП.

Звільнення працівників оформлюється наказом роботодавця, підставою для видання якого є заява працівника.

У разі звільнення працівників слід враховувати кілька важливих порад:

Про порядок оформлення звільнення читайте
в спецвипуску журналу «Кадровик України» №1, 2021