Чи можна не виплачувати зарплату через бойові дії


Інспектор праці Східного міжрегіонального управління Держпраці роз'яснив, чи може підприємство під час воєнного стану не виплачувати працівникам заробітну плату впродовж кількох місяців поспіль, якщо керівництво стверджує, що коштів на її виплату немає. 

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про оплату праці» заробітна плата – це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку за трудовим договором роботодавець виплачує працівникові за виконану ним роботу.

Заробітна плата виплачується відповідно до  ст. 115 Кодексу законів про працю України – регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а в разі відсутності таких органів – представниками, обраними і уповноваженими трудовим колективом), але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує 16 календарних днів, та не пізніше 7 днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.

Якщо день виплати заробітної плати збігається з вихідним, святковим або неробочим днем, вона виплачується напередодні.

Відповідно до положень ст. 10 Закону України “Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану” заробітна плата в період воєнного стану має виплачуватися на умовах, визначених трудовим договором. При цьому роботодавець повинен вживати всіх можливих заходів щодо забезпечення реалізації права працівників на своєчасне отримання заробітної плати.

Отже, неможливість вчасно виплатити заробітну плату через бойові дії не звільняє роботодавця від обов’язку її виплачувати.