Нотаріуси надсилають до ДПС інформацію про покупців нерухомості


У суботу, 05.02.2022 р., набрав чинності Порядок електронної взаємодії інформаційних систем Міністерства юстиції та Державної податкової служби України щодо підтвердження відомостей про фізичну особу під час проведення державної реєстрації речових прав на нерухоме майно. Відповідний Порядок був затверджений наказом Мін’юсту, Міністерства фінансів України від 31.01.2022 р. № 280/5/41. Про це повідомив заступник міністра юстиції України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Сергій Орлов.

Основною метою прийняття зазначеного порядку є вдосконалення механізмів верифікації відомостей про фізичних осіб, що вносяться до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, під час проведення державної реєстрації речових прав на нерухоме майно.

Перевірка передбачає надсилання до ДРФО таких відомостей:

У відповідь державний реєстратор отримає підтвердження / спростування правильності наданої інформації.

«Вищевказана інформація і наразі вноситься до ДРРП, проте без перевірки дійсності. На жаль, це інколи призводить до технічних помилок у таких відомостях. Порядок же, по суті, лише врегульовує механізм електронної інформаційної взаємодії інформаційних систем державних органів. А саме – направлення за допомогою ДРРП запитів до Державної податкової служби України з метою підтвердження «правильності» внесення відомостей про фізичних осіб», — пояснює Сергій Орлов.

За його словами, набрання чинності Порядком забезпечить правову основу для розробки спільних договорів, якими визначатимуться структура та формат інформаційних файлів, механізм та канали обміну інформацією і процедури взаємодії інформаційних систем, а також можливість технічної реалізації такої взаємодії. 

Наразі робота над впровадженням механізму верифікації відомостей, що вносяться до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, вже триває.

Нещодавно в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно було впроваджено механізм верифікації відомостей про юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України шляхом взаємодії з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань.