Нові ліміти доходу для «єдинників» та умови застосування РРО


РРО по-новому: для кого та коли розпочнуться зміни?. Вісник. Офіційно про  податкиЗаконом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо лібералізації застосування реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку та скасування механізму компенсації покупцям (споживачам) за скаргами щодо порушення встановленого порядку проведення розрахункових операцій частини суми застосованих штрафних санкцій» від 01.12.2020 р. № 1017-IX, серед іншого, змінено підхід, а отже, і граничний розмір доходу, що дає право на застосування спрощеної системи оподаткування.

Зокрема, з 01.01.2021 р. платниками єдиного податку зможуть бути (п. 291.4 ПКУ):

Дія цього підпункту не поширюється на фізичних осіб — підприємців, які надають посередницькі послуги з купівлі, продажу, оренди та оцінювання нерухомого майна (група 70.31 КВЕД ДК 009:2005), а також здійснюють діяльність з виробництва, постачання, продажу (реалізації) ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння. Такі фізичні особи — підприємці належать виключно до третьої групи платників єдиного податку, якщо відповідають вимогам, встановленим для такої групи;

Крім того, Законом змінено деякі вимоги щодо строків застосування РРО, технічних та програмних вимог до них, а також умови застосування. Серед них вкажемо лише на одну.

Відповідно до нового п. 14 ст. 9 Закону про РРО реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій та розрахункові книжки не застосовуються, зокрема, під час здійснення розрахунків за послуги в разі проведення таких розрахунків виключно (зверніть увагу! — Прим. ред.) за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу коштів.

 


[1] За умови, що з 01.01.2021 р. мінімальна зарплата становитиме 6000,00 грн.