Новий порядок проведення перевірок ФСС


Постановою Фонду соціального страхування України від 02.10.2020 р. № 23 затверджено новий Порядок перевірки правильності використання страхувальниками страхових коштів ФССУ та застосування фінансових санкцій за порушення встановленого порядку їх використання, що набрав чинності 10.10.2020 р.

Одночасно втратила чинність аналогічна інструкція, затверджена постановою ФСС від 22.12.2010 р. № 29 (далі — Інструкція № 29).

За структурою Порядок №23 не відрізняється від Інструкції №29. Загалом мета та ж — контроль за дотриманням порядку використання страхових коштів ФСС, хоча деякі розділи деталізовано більше, ніж в Інструкції № 29, деякі менше. Наприклад, у Загальних положеннях Порядку № 23 вже немає переліку з визначенням термінів, як раніше, зате чомусь деталізовано, що саме перевірятиме ФСС (п. 1.2 Порядку № 23).

Фонд може проводити камеральні та документальні (планові або позапланові; виїзні або невиїзні) перевірки. Яка між ними різниця, які критерії відбору, порядок направлення на перевірку, визначає розділ ІІ Порядку № 23.

На відміну від Інструкції № 29 головним критерієм відбору для перевірки вже не є чисельність застрахованих осіб. Раніше щороку підлягали перевірці страхувальники з чисельністю працівників 250 осіб і більше, раз на два роки — з чисельністю від 25 до 249 осіб і не рідше одного разу на три роки — з кількістю працівників менше 25 осіб.

Тепер же критеріями включення страхувальника до плану-графіка перевірок є, зокрема:

Якщо у страхувальника декілька критеріїв одночасно, то такі страхувальники будуть включатися в першу чергу до плану-графіка проведення документальних планових перевірок на наступний квартал.

Критеріїв для позапланової перевірки значно більше (п. 2.9 Порядку № 23):

Рішення про проведення документальної перевірки оформлюється керівником робочого органу виконавчої дирекції ФСС у формі наказу, на підставі якого оформлюється направлення на проведення документальної перевірки встановленої форми.

Як і раніше, за наслідками планової чи позапланової перевірки оформлюватиметься акт, який є підставою для винесення рішення про повернення надміру витрачених коштів. У разі їх несвоєчасного повернення накладатимуться штрафні санкції. За результатами камеральної перевірки в разі встановлення порушень складатиметься довідка, що буде підставою для проведення планової чи позапланової перевірки.

Страхувальники не позбавлені права оскаржити результати перевірки. Щоправда, у Порядку № 23 ця процедура не так деталізована, як в Інструкції № 29.