Новий порядок виплати допомоги по безробіттю


Постановою від 21.06.2022 р. № 735 уряд затвердив Порядок надання допомоги по безробіттю (далі — Постанова № 735 та Порядок № 735 відповідно).

Порядок № 735 розроблено на виконання п. 5-2 розділу XI «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про зайнятість населення», в якому йдеться про те, що під час воєнного стану КМУ  визначає перелік видів забезпечення, соціальних послуг, компенсацій та допомоги у сферах зайнятості та загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття, а також особливості їх надання. Тому в п. 2 Постанови № 735 встановлено, що на час воєнного стану:

За загальним правилом, допомога по безробіттю призначається центрами зайнятості з восьмого дня після реєстрації безробітного за його заявою (п. 1 Порядку № 735). Під час воєнного стану, у період проведення заходів, спрямованих на запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, допомога по безробіттю призначається з першого дня надання статусу безробітного.

На час дії воєнного стану тимчасово зупинено виплати та фінансування компенсації роботодавцям частини фактичних витрат, пов'язаних із сплатою ЄСВ, відповідно до частини третьої ст. 24 Закону України «Про зайнятість населення» (за новостворені робочі місця).